Activele nete ale fondurilor deschise de investiţii, în creștere cu 15% în 2019. Ce priorități are Asociația în acest an

© Carlos Funes https://goo.gl/yR8reg

Activele nete ale fondurilor deschise de investiţii au crescut în 2019 cu 15,5%, ajungând la aproximtiv 25 miliarde de lei, prag care a fost depășit în prima lună a acestui an, conform datelor prezentate, marți, de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF). În același timp, numărul investitorilor a cunoscut o creștere de peste 12%, până la 344.500, număr care este însă destul de redus față de alte state europene.

Reprezentanții AAF susțin că pe termen mediu și lung investițiile în fonduri sunt mult atractive decât dobânzile la depozite, unde câștigurile deponenților sunt erodate de inflație. În prezent, dobânzile la depozitele în euro tind spre zero, în timp ce dobânzile la economiile în lei sunt erodate puternic de inflație.

„Am avut anul trecut o creştere de 15,5% a activelor nete ale fondurilor deschise de investiţii care s-au apropiat de 25 de miliarde de lei şi vom vedea că această barieră de 25 de miliarde de lei a fost depăşită în luna ianuarie a acestui an. Intrările nete ale anului trecut au fost de 945 de milioane de lei şi am avut, de asemenea, o schimbare de trend. Deci nu le putem compara cu intrări nete în 2018 deoarece 2018 a fost un an cu o cifră negativă”, a explicat Jan Pricop, directorul executiv al Asociației.

Potrivit acestuia, împărţirea între categoriile de fonduri, respectiv fonduri deschise de investiţii şi fonduri închise de investiţii, este de circa 50% – 50%, astfel că, la finele anului trecut membrii AAF administrau active de 48,4 miliarde de lei.  

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România (AAF), Radu Hanga, preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti, a explicat că în acest moment jucătorii cei mai mari din industrie sunt cei legaţi de grupurile bancare.

„Beneficiem de un proces de migraţie. Trăim într-o perioadă în care dobânzile sunt scăzute. Noi ne aşteptăm ca mediul acesta să continue să rămână aşa. Ne aşteptăm să trăim într-o perioadă lungă într-un mediu în care dobânzile vor fi scăzute şi asta va împinge clienţii către plasamente alternative şi banii fiind în bănci până la urmă cel mai la îndemână este să cauţi acolo alternativele şi prima alternativă, cea mai la îndemână, sunt fondurile de investiţii pe care le găseşti pe acelaşi canal de distribuţie. Pe de altă parte, ne aşteptăm ca digitalizarea să producă şi în zona noastră o diversificare din punct de vedere al distribuţiei”, a spus Radu Hanga.

Context favorabil pentru Bursa de Valori București

”Performanța excelentă a pieței de capital în 2019, atât în ceea ce privește nivelul activelor cât și evoluția numărului de investitori, este un semnal extrem de încurajator într-un context deopotrivă favorabil și provocator în care este necesară mai mult ca oricând înțelegerea de către un număr cât mai mare de persoane a beneficiilor transformării economiilor în investiții. Anul acesta, mai mult decât în trecut, rolul nostru este de a fi un liant între nevoia investitorilor de a-și spori inteligent economiile și oferta pieței, de a răspunde într-o manieră personalizată acestor nevoi”, a afirmat Radu Hanga, președinte AAF.

Totodată, Jan Pricop consideră că revenirea interesului investitorilor în fondurile de acțiuni și obligațiuni, observată la finalul anului trecut, ar putea fi tendința care va domina piața și în acest an.

În opinia sa, numărul celor care vor considera mult mai atractive investițiile în fonduri anul acesta și vor alege să-și îndeplinească, astfel, obiectivele financiare personale, pe termen mediu și lung, ar putea crește cu minim 10%.

„De-a lungul deceniilor, economia europeană s-a bazat pe forme tradiționale de împrumut pentru a finanța întreprinderile și pe conturile de economii pentru a remunera persoanele care economisesc. Dar vremurile se schimbă. Evoluțiile demografice ne arată în mod clar că pensiile asigurate prin sistemul pay-as-you-go vor trebui să fie completate din ce în ce mai mult de economisirea și investiția inteligentă de-a lungul vieții. Dacă ratele de dobândă scăzute persistă pe termen lung, conturile de economii nu vor mai fi un mecanism pentru a crește valoarea economiilor oamenilor. Acest lucru va mai putea fi realizat doar printr-o migrare pe scară largă către investiții în acțiuni„, a explicat Jan Pricop, citând din Interim Report of the High Level Forum on the Capital Market Union.

În opinia lui Horia Gusta, vicepreședintele AAF ”saltul de la consumator la investitor nu este o cădere în gol, dar trebuie sa faci un prim pas sau măcar să îți iei avânt. În acest an, ne dorim ca prin eforturile pe care le facem în direcția educației financiare, să reușim să explicăm cât mai eficient investitorului de retail valoarea pe care o pot crea economiile personale, prin investiții diversificate”.

Pe de altă parte, spune oficialul AAF, director general Certinvest ,”după un an frenetic cu performanțe peste media europeană, Bursa de Valori București așteptă o participare mai activă a jucătorilor de talie mică sau mijlocie, a căror listare ar aduce reale beneficii industriei fondurilor de investiții”.

”Provocările din 2020 vor fi cele din fiecare an și anume cele legate de cadrul legislativ și de stabilitatea contextului socio-politic, care influențează mișcările pieței financiare”, a mai spus vicepreședintele AAF.

“Dacă vrem să trăim diferit, trebuie să schimbăm ceva în comportamentul nostru, ca indivizi. Ne uităm la viața bună pe care o au mulți din Vestul Europei și vedem că și-o permit, chiar și după pensionare și ne gândim, de ce nu și noi? Unul din factorii cheie ai prosperității acestora este disciplina de a economisi eficient, pe termen lung și prin intermediul fondurilor de investiții. Cred că de aici trebuie să începem. Chiar de azi”, a spus la rândul său Dan Popovici, membru în board-ul AAF și director general OTP Asset Management. 

De altfel, o analiză efectuată de compania pe care o reprezintă, atrage atenția că deși economiile populației cresc (în 2019, economiile românilor în bănci au crescut cu 11,9%) inflația le erodează, acționând ca o frână.

Asociația Administratorilor de Fonduri este organizația profesională independentă neguvernamentală a operatorilor din industria Organismelor de plasament Colectiv din România care reunește 19 societăți de administrare a investițiilor, care administrează 83 de fonduri deschise de  investiții și 26 fonduri închise de investiții, cele patru SIF-uri, Fondul Proprietatea și 4 bănci depozitare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *