Alexandr Lukaşenko susține că SUA și UE au declanșat protestele din Belarus

Alexandr Lukaşenko

Alexandr Lukaşenko a acuzat Statele Unite ale Americii că dirijează protestele din Belarus. Mai mult, acesta a mai spus că țările din Uniunea Europeană fac jocul americanilor.

”Statele Unite planifică şi dirijează toate acestea şi europenii le urmează jocul”, a spus Lukaşenko în timpul unei întâlniri cu lucrătorii de la un combinat agricol, au transmis agenţiile internaționale de știri, citate de Agerpres.ro.

Drumul de la prieteni la dușmani

În timpul campaniei electorale, Lukașenco susținuse că Rusia îi sprijină adversarii. Acum, dictatorul s-a razgândit: îl consideră pe Putin aliat și consideră că Occidentul este vinovat pentru toată situația din țară.

”Ei ne-au regizat această dezordine. Şi Rusia se teme că ne-ar putea pierde. Aşa cum vedem acum, Occidentul a decis să ne folosească într-un fel sau altul împotriva Rusiei”, a mai spus preşedintele reales duminica trecută cu 80% din voturi în urma unui scrutin contestat și al cărui rezultat nu este recunoscut de UE.

Alexandr Lukaşenko a promis că va soluţiona în ”zilele următoare” criza ce a urmat alegerilor din 9 august. ”Situaţia în ţară este foarte politizată, dar nu trebuie să considerăm că este catastrofică. Aceasta este problema mea şi trebuie să o rezolv. Şi o voi face. Credeţi-mă, în zilele următoare o vom soluţiona”, a promis Lukaşenko.

În timpul campaniei electorale, Lukaşenko a acuzat Rusia că sprijină candidaţii opoziţiei şi planurile de destabilizare a Belarusului, dar, după declanşarea protestelor de stradă, el şi-a redirecţionat atacurile către state europene, precum Polonia sau Republica Cehă.

Secretarul american de stat Mike Pompeo a fost în luna februarie responsabilul american cu rangul cel mai înalt care a efectuat o vizită în Belarus, iar în urma acelei vizite Belarusul primind două transporturi de petrol livrate pe cale mare pentru a compensa cantităţile care nu au mai fost livrate de Rusia.

Deşi în primele zile ale protestelor Pompeo a păstrat tăcerea, el şi-a exprimat apoi sprijinul pentru cererile opoziţiei belaruse privind încetarea reprimării manifestaţiilor, convocarea de noi alegeri şi eliberarea protestatarilor arestaţi.

Exporturile de cereale, creștere impresionantă

Trump a dat de pământ cu China și cu Joe Biden. Cel mai dur discurs al președintelui SUA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *