Anunț important făcut de ministrul Finanțelor la TOP HR Challenges

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat astăzi, în conferinţa TOP HR Challenges, organizată de Capital Media Production, că, începând de luna viitoare, va fi demarată o campanie de control la nivel naţional pe direcţia stopării evaziunii fiscale şi a muncii la negru.

„Vom anunţa, începând cu luna august, un program prin care cam toate structurile care au atribuţii de control, nu doar cea legată de Fisc, ci şi ITM-uri, vor declanşa o campanie foarte directă pe direcţia evaziunii şi muncii la negru„, a spus ministrul Finanțelor Publice.

El a menționat că sunt deja în constituire echipele respective, „se va merge în echipe comune. Deci, aviz celor care fac astfel de lucruri (evaziune fiscală, munca la negru – n.r.)”.

Potrivit lui Teodorovici, partea de evaziune în România a fost şi încă mai este o problemă destul de importantă. „De 30 de ani, lucrurile nu s-au schimbat fundamental. Clasa politică, din care fac şi eu parte azi, nu a fost deschisă la măsuri care să stârpească acest fenomen. Am spus lucrurilor pe nume de-a lungul anilor şi vă puteţi uita pe declaraţiile mele”, a menţionat ministrul de resort.

Teodorovici a afirmat, totodată, că nu îl opreşte nimic să ceară restructurarea Guvernului şi a administraţiei publice, precum şi faptul că România nu a învăţat nimic din două momente importante „când a fost prima la fonduri europene”.

Fiscul are nevoie de angajați tineri

„Astăzi, nu mă opreşte nimic să cer reformarea, restructurarea Guvernului şi a administraţiei. O să vedeţi în perioada următoare anumite lucruri neplăcute pentru cei din administraţie, dar plăcute pentru bunul simţ şi economia corectă din ţara asta. Ţin foarte mult la ducerea unor atribuţii către zone locale, acolo unde le este locul. Trebuie să schimbăm legislaţia cât mai repede, poate în acest an, pentru a aduce forţă de muncă tânără pe zona de Fisc. Sunt foarte multe persoane, câteva mii de oameni, care se vor pensiona în acest an, şi deci trebuie să aducem un suflu nou. Cei care vin şi au un anumit stagiu de pregătire în administraţie ar putea fi angajaţi în mod direct, aşa cum era prin anii 90, nu cum este acum cu sistemul greoi de angajare. Ţara asta nu a vrut să înveţe din două momente în istoria ei, când a fost prima la fonduri europene. Unul în pre-aderare, când a luat peste 95% din totalul alocat, iar al doilea în 2013-2014, când România a fost prima în Europa la transferuri de fonduri europene de la Bruxelles către un stat membru, cu peste 90%, când noi eram undeva la 5%, în mai 2012”, a explicat ministrul Finanţelor Publice.

„Taxarea muncii în România este un subiect asupra căruia trebuie să insistăm”

Potrivit lui Teodorovici, taxarea muncii în România este un subiect asupra căruia autoritățile împreună cu mediul de afaceri vor insista în perioada următoare, așa încât acest capitol să fie inclus în Programul de guvernare pe care Executivul intenționează să-l adapteze.

„Ceva trebuie să fie rearanjat, rediscutat: contribuţiile pe sănătate ar trebui să scadă în România, dar asta trebuie discutat public, taxarea muncii ar trebui să fie redusă, asumarea unui set de propuneri de măsuri care să facă parte din acel capitol care va adapta Programul de guvernare”, a declarat ministrul Finanțelor.

Acesta a menționat că și-a dorit mereu să vadă în România „ceea ce nu găsesc în jurul ţării noastre, adică ce au alţii bun să avem şi noi. Pe zona de sănătate suntem plătitori cam cinci milioane şi ceva de români, dar beneficiari suntem undeva spre 7”.

Totodată, Eugen Teodorovici, a adăugat că dialogul dintre zona pieţei muncii şi cea educaţională trebuie să se intensifice, iar sistemul educaţional trebuie adaptat la nevoile din România.

„În sistemul de educaţie s-au făcut unele lucruri, dar trebuie să fie adaptat la viaţa din România, la ceea ce se doreşte în România. Dialogul între cele două zone (piaţa muncii şi sistemul educaţional, n.r.) ar trebui să fie intensificat. Societatea ar trebui să fie dură cu cei care sunt puşi la un moment dat sau altul să facă anumite lucruri şi să spună lucrurilor pe nume atunci când există nemulţumiri”, a susţinut Eugen Teodorovici.

Conferința TOP HR Challenges a fost organizată de Capital Media Production, cu sprijinul partenerilor: Alstom Transport, Adrem, Cemrom, Pink Post, Nuclearelectrica, The Iconic Estate, Tehno Art Solution, Catalyst și Links PR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *