Avertisment. Lucian Croitoru: Ne apropiem de o recesiune și mai rea decât cea din 2008

Indicatorii financiari arată că există o probabilitate ridicată că ne apropiem de o recesiune la fel de adâncă precum cea din 2008, spune Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

“Dacă va avea loc rău ceva în SUA, este imposibil să nu ne atingă și pe noi”, consideră economistul, care arată și că situația bugetului din România va ajunge în acest an mai proastă decât cea din 2008 la capitolul cheltuieli rigide, scrie profit.ro

“Va fi o recesiune similară cu cea din 2008, una anormală”, spune Croitoru.

„Cele normale se rezolvă repede, au evoluție în V, economia cade 1-2 ani, după care se ridică la rate pozitive. Dar s-a făcut atâta quantitative easing în ultimii 11 ani (…) Dacă va fi o recesiune va fi una și mai rea, pentru că cea am avut de inventat, am inventat”, spune Coitoru, cu referire la încercările băncilor centrale de a stimula economia și inflația prin tăieri de dobânzi și creșterea bazei monetare.

România a trecut printr-o recesiune severă în 2009 și 2010, după care a început o ajustare bugetară severă, inclusiv cu tăieri de salarii în sectorul bugetar. Austeritatea s-a încheiat după 2014, când au început să crească deficitele gemene – adică deficitul bugetar și cel de cont curent.

Americanii se pregătesc de recesiune

Peste două treimi dintre americani se pregătesc pentru o posibilă recesiune, potrivit unui sondaj realizat de firma de sondaje YouGov în numele site-ului pentru finanţe personale Bankrate.com, a transmis MarketWatch.

Circa 69% dintre participanţii la sondaj au spus că iau măsuri pentru a-şi proteja finanţele înaintea unei posibile încetiniri a economiei, dintre care 44% au afirmat că vor cheltui mai puţini bani. Aproximativ 10%, între care şi absolvenţi de colegiu, caută locuri de muncă mai stabile.

Analiştii constată deja un declin al economiei mondiale

Plecând de la impactul pe care incertitudinile politice îl au asupra mediului de afaceri, analiştii estimează că 2020 va fi un an deosebit de greu pentru economia mondială. Aceştia dau şi câteva exemple de evenimente cu implicaţii majore doar din al treilea trimestru al acestui an, cum ar fi criza monetara din Argentina, demonstratiile majore din Hong Kong si Rusia, Brexit-ul, atacul asupra instalatiilor petroliere din Arabia Saudită. 

La nivel mondial, mediul de business este îngrijorat în legătură cu retorică protecționistă a președintelui Trump. Cu toate că războiul comercial chinezo-american pare să se îndrepte către un acord comercial între cele două mari puteri globale, acțiunile președintelui SUA în contextual campaniei pentru realegere și procedurii de punere sub acuzare rămân dificil de prevăzut.

Citiți și: Vine criza? Analiştii se aşteaptă la ce e mai rău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *