Câți bucureșteni și-ar putea pierde viață dacă ar veni un cutremur de peste 7 grade pe scară Richter seara. De ce este nevoie de consolidare!

Dacă ar veni un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter, similar celui din 4 martie 1977, în jurul orei 21.00, 6.500 de bucureşteni şi-ar putea pierde viaţa, 16.000 ar fi răniţi grav, 10.500 – spitalizaţi, 13.000 – răniţi uşor, iar 95.000 ar rămâne captivi în clădiri sau sub dărâmături. Cifrele se regăsesc într-un proiect de hotărâre al Consiliului General al Capitalei.

De ce este nevoie de consolidarea clădirilor din București? Capitala României  este capitala europeană cu cel mai mare risc seismic. Orașul, în special în partea sa centrală, abundă în clădiri expertizate tehnic ca având risc seismic grad I, ceea ce ar implica o prăbușire iminentă la primul cutremur major. 

Bucureștiul are nevoie de o consolidare a clădirilor, de o renovare a lor, pentru punerea în siguranță a populației, dar și pentru modernizarea fațadei imobilelor, existând zone întregi unde clădirile sunt într-o degradare continuă. De consolidarea clădirilor în Capitală se ocupă Compania Municipală de Consolidari. Societatea, înființată la sfârșitul anului 2017,  are ca obiect principal de activitate consolidararea de clădiri aflate în stadiu avansat de degradare și de risc seismic, clădiri în legătură cu care autoritatea centrala și locala (atât prin organele sale delibertive, cât și executive) au obligații de intervenție.

Compania de Consolidări și-a început efectiv activitatea în ultimul trimestru al anului 2017, iar în cursul anilor 2018 și 2019 și-a extins activitatea, prin încheierea unui număr din ce în ce mai mare de contracte, cu accent pe execuția lucrărilor de consolidări și de punere în siguranță a unor imobile/clădiri aflate în proprietate de stat situate în Municipiul București. De asemenea, realizarea obiectivelor de consolidare, precum și de punere în siguranță a acestor imobile propuse a se realiza, urmărește, pe de o parte satisfacerea cerințelor locuitorilor Municipiului București ce implică siguranță, salubrizarea zonelor, și nu in ultimul rând protejarea valorilor arhitectural-urbanistice, istorice și de mediu natural în ansamblul lor și pe de altă parte îndeplinirea scopului pentru care a fost înființată compania.

La finele anului 2019, erau în execuție un număr de 40 contracte și acorduri cadru pentru consolidare imobile, lucrări de punere în siguranță a unor imobile situate în Municipiul București, restaurarea și punerea în valoare a Palatului Voievodal Curtea Veche, construire complexe multifuncționale pentru activități didactice și sport pentru 3 unități de învățământ din Municipiul București, o serie de alte contracte de mentenanță, proiectare, execuție lucrări și asistență tehnică din partea proiectantului pentru spitalele aflate în administrarea ASSMB București, lucrări de execuție canalizații electrice, lucrări de desfacere și refacere a părții carosabile, lucrări instalare stâlpi susținere semafoare, contracte încheiate cu următorii beneficiari:

  • Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic;
  • Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București;
  • Municipiul București;
  • Administrația Străzilor București;
  • Compania Municipală Managementul Traficului București;
  • Compania Municipală Agrement București S.A.;
  • Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București.

Centrul Vechi a prins viață

De exemplu, în timp ce imobilul aflat în Centrul Vechi, pe strada Blănari, nr 2, era consolidat în proportie de 20%, iar acum lucrările au avansat peste 50%, în cazul clădirii de pe aceeași strada, dar aflată la numărul 10- lucrările au fost finalizate la sfârșitului anului 2019. 

Pe de altă parte, în cazul imobilului de la numărul 8, de pe aceeași stradă, în decembrie 2019, clădirea arăta ca nouă în proportie de 85%, acum fiind aproape gata. Si aici, muncitorii de la Compania de Consolidări au consolidat clădirea și au renovat-o complet. În acest fel au fost renovate zeci de clădiri istorice din Centrul Vechi al Capitalei. O lucrare mai de amploare este restaurarea și punerea în valoare a Palatului Voievodal Curtea Veche

Reabilitarea și modernizarea spitalelor

Compania Municipală, care are peste 800 de angajați, a proiectat și executat lucrări si pentru mdernizarea spitalelor. Pentru obiectivul de investiții: Reabilitare Bloc Operator Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino, până la data de 31.12.2019 s-au executat lucrări în procent de 70% din obiectul contractului, iar la „Construire Ambulatoriu Spital de Boli Infecţioase și Tropicale Victor Babeş”, lucrările erau în proporție de 30% realizate la sfârșitul anului trecut. 

În cazul lucrărilor de construcții, în vederea asigurării funcționalității Spitalului Clinic de Copii ”Dr. Victor Gomoiu“, pentru obiectivul de investiții Extinderea – Modernizarea și echiparea Spitalului Clinic de Copii Doctor Victor Gomoiu, șantierul a fost finalizat, potrivit reprezentanțiilor Companiei Municipale de Consolidări.  

Alte spitale reabilitate și modernizate de Compania Municipală sunt Bloculul Operator – etajele 5 și 6, Secţia ATI – etajele 5 și 6, Laborator, Farmacie și Secţia Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu” – Lucrare finalizată si lucrări de reparaţii la acoperişuri pentru Spitalul Clinic Colentina – Lucrare finalizată , Lucrări de reparații, reabilitare (modernizare) și dotare cu echipamente la Spitalul Clinic „Colentina”. Până la data de 31.12.2019 s-au executat lucrări în procent de 100% din obiectul contractelor subsecvente de la 2 la 4.  

Malul Dâmboviței, renovat

În ceea ce privește lucrările edilitare, Compania a reabilitat gardul Dâmboviței, contract care în decembrie 2019 era realizat în proporție de 70%. Au fost executate următoarele categorii de lucrări:  

  • curățarea panourilor de gard și a stâlpilor din fier forjat până la luciu metalic;
  • revopsirea panourilor de gard și a stâlpilor;
  • confecținoarea și montarea de panouri de gard pentru înlocuirea panourilor deteriorate sau a celor care lipseau.

 Reabilitare și renovare școli

Nici sistemul de educație nu a fost neglijat. Potrivit datelor obținute de la Compania Muncipală, anul trecut au început lucrările de construire a Complexului multifuncțional pentru activități didactice și sport la Liceul Teoretic Benjamin Franklin. Până la data de 31.12.2019 s-au executat lucrări în procent de 35% din obiectul contractului.

Alte lucrări în domeniul educației sunt construirea Complexului multifuncțional pentru activități didactice și sport la Școala Gimnazială nr. 67,  Construirea unui Complex multifuncțional pentru activități didactice și sport la Școala Gimnazială nr. 112. Până la data de 31.12.2019 s-au executat lucrări în procent de 45% din obiectul contractului.    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *