CSALB: Beneficiile negocierilor dintre consumatori şi bănci depăşesc 2 milioane de euro

În ultimii trei ani și jumătate, negocierile purtate între consumatori și bănci/IFN-uri prin intermediul conciliatorilor, au adus beneficii ce depășesc 2 milioane de euro, a anunțat Alexandru Păunescu, preşedintele Colegiului de Coordonare al CSALB, în cadrul conferinței anuale a Centrului, organizată la Facultatea de Drept.

Valoarea medie a unui dosar care se referă la contractele de credit, soluționat în cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) este de aproximativ 2.150 de euro.

„Pentru că s-a tot spus în diverse ocazii, e adevărat acum ceva vreme, că la Centrul de Soluţionare Alternativă se soluţionează doar speţe de valori extrem de reduse venim şi cu nişte repere valorice ale hotărârilor, ale soluţiilor date de către conciliatorii Centrului de Soluţionare Alternativă. Avem o cifră totală de la momentul în care Centrul de Soluţionare Alternativă a început să funcţioneze efectiv şi până la momentul actual. Cifra obţinută în urma concilierii este de aproximativ 2.150.000 de euro. Încă mai aşteptăm cifre şi din partea celorlalte bănci. La finalul anului cu certitudine vom avea o cifră pe care s-o putem da publicităţii”, a spus Alexandru Păunescu.

Potrivit acestuia, 43% dintre hotărârile acceptate de cele două părți au adus beneficii între 1.000 și 5.000 de euro, iar 7% dintre înțelegerile dintre consumatori și bănci depășesc valoarea de 10.000 de euro.

Astfel de rezultate au venit în special în ultimii doi ani de activitate a Centrului, odată cu deschiderea către conciliere a tot mai multe bănci comerciale. Cu toate astea, nu toate instituțiile financiare bancare și nebancare au înțeles beneficiile concilierii, iar unele dintre acestea resping nejustificat zeci de cereri venite din partea consumatorilor. Numai anul acesta sunt 285 de cereri clasate de bănci, deși în toate aceste cazuri am fi putut avea negocieri între părți și, ca urmare, consumatori mulțumiț„, a mai transmis Păunescu.

Nela Petrișor, conciliator CSALB, a expus câteva dintre motivele pentru care o mare parte din cererile primite de clienți sunt clasate. Potrivit acesteia, CSALB nu poate concilia spețele atunci când un client a fost inclus pe lista Biroului de Credit, nu poate interveni în cazul creditelor Prima Casă sau al celor din domeniul locativ derulat de băncile pentru locuințe.

Îndemn al guvernatorului către băncile comerciale

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a spus în cadrul conferinţei anuale a CSALB că nu foloseşte nimănui războiul dintre bănci şi clienţi şi nici cultivarea acestui război.

“Au fost și rațiuni interne și externe care au cultivat acest conflict între debitori și creditori, clienți și bănci. Uneori cu înverșunare. Nu folosește nimănui războiul între bănci și clienți și cultivarea acestui război”, spune Isărescu.

Conform guvernatorului concilierea şi-a dovedit avantajele în ultimii trei ani, dar nu toate băncile au fost bucuroase să intre în acest exerciţiu.

Le încurajez şi pe cele mai reţinute, ruşinoase, neînţelegătoare să meargă în această direcţie, pentru că ajută şi la îmbunătăţirea imaginii băncilor. Ca bancă, trebuie să-ţi înţelegi şi clienţii ca să recuperezi banii din credite„, a spus Isărescu.

De la începutul anului, numărul cererilor trimise de consumatori a crescut cu peste 45% faţă de tot anul 2018, ajungând la 1.948. Până acum, în aproape 600 de cazuri consumatorii şi băncile au găsit o rezolvare la nemulţumirile lor, ca urmare a intervenţiei CSALB.

Majoritatea dintre ei au obţinut reducerea sau eliminarea unor comisioane, scăderea ratelor la credite sau ştergerea unor sume din sold.

„Ne bucurăm că BCR a ajuns azi un reper important de bune practici în efortul de a schimba opinia publică despre ce înseamnă bankingul în România. Acest lucru nu se poate face decât prin încredere şi soluţionarea amiabilă a problemelor apărute între bănci şi clienţi. Am reuşit să construim, împreună cu CSALB, un proces simplu, obiectiv şi neutru, prin care, în ultimii trei ani, peste 600 clienţi au reuşit, în mod real, să găsească soluţii benefice pentru toate părţile implicate. Ei se adaugă celor peste 250.000 de clienţi cărora, de-a lungul ultimilor 10 ani, le-am oferit în mod proactiv soluţii de reducere a costurilor”, a declarat Dana Dima (Demetrian), vicepreşedinte Executiv Retail&Private Banking BCR.

La rândul său, Dorin Tănase, preşedinte Asociaţiei CREDERE pentru Informarea, Consilierea şi Educarea Consumatorilor, afirmă că asociaţia rămâne consecventă în a îndemna consumatorii să se adreseze CSALB, din moment ce procedura este gratuită şi nu durează mai mult de 90 de zile.

”Pe de altă parte, băncile şi IFN-urile trebuie să arate mai multă deschidere şi să accepte din ce în ce mai des soluţionări amiabile cu propriii clienţi, cu accent pe clauzele contractuale considerate problematice de către consumatori. În caz contrar, disputele din instanţă nu vor înceta, iar intervenţia legiuitorului pe anumite aspecte ar rămâne mai mult decât necesară”, mai spune el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *