Deficitul bugetar la șapte luni, 4,7% din PIB, nu e chiar de speriat

Deficitul la șapte luni a ajuns la 4,7% din PIB

Pandemia a lovit puternic economiile lumii. Chiar și cele mai dezvoltate state trec de la excedent bugetar la deficit. Cel mai bun exemplu este Germania, care a înregistrat timp de șapte ani excedente bugetare consistente, iar anul acesta analiștii se așteptă ca deficitul să ajungă în acest an la aproximativ 7% din PIB. În alte state, lucrurile arată mult mai rău. De exemplu, PIB-ul Spaniei s-a contractat cu 22,1% în trimestrul doi din 2020, față de același trimestru din 2019. Iar ceea ce e mai rău se pare ca va urma, deficitul urmând să atingă noi niveluri record.

În tot acest context, evoluția României nu pare atât de rea. Execuţia bugetului general consolidat în primele şapte luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 49,68 miliarde de lei (4,7% din PIB), conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice.

Potrivit Ministerului Finanțelor Publice, sume în valoare de 27,01 miliarde de lei (2,55% din PIB) au fost direcționate către mediul economic prin facilităţile fiscale, investiţii sau cheltuieli pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19. 

Mesajul unui producător mic de mobilă: Cumpărați produse românești să salvăm economia!

Oamenii de afaceri sunt îngrijorați de creșterea cheltuielilor publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *