Fațada fostului Hotel Bristol, care are la parter “Springtime” și “La Mama”, a fost restaurată

Fațada clădirii-monument istoric cu 3 etaje din centrul Capitalei unde a funcționat fostul hotel Bristol, iar acum găzduiește la parter restaurantele Springtime și La Mama, a fost restaurată, de către angajații Companiei Municipale de Consolidări.

Clădirea, construită în 1894, a fost grav avariată de bombardamentele din 1944, iar în timpul socialismului a fost sediul unor instituții precum Prefectura Județului Ilfov.

“Fostul Hotel Bristol, așa cum este cunoscut, a fost inclus în programul de reducere a riscului seismic din Capitală și avea nevoie de reparații urgente la nivelul fațadei, dar și de consolidare”, a anunțat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Intervențiile de urgență la nivelul fațadei au implicat și restaurarea elementelor arhitecturale, decorative, iar asta s-a făcut într-un laborator special.

“Acum, potrivit proiectului, continuă lucrările de consolidare la interior. Clădirea fiind monument istoric, există obligația ca intervențiile la structură să nu afecteze aspectul exterior și să se execute numai la interior”, a mai anunțat primarul general.

Potrivit lui Alexandru Catrina, șef de proiect la Compania Municipală de Consolidări, citat de Bucuresticitynews.ro, atunci când a fost preluată, constructorii de la Consolidări au început prin a pune în siguranță clădirea. Au fost îndepărtate bucățile de tencuială și elementele arhitecturale ornamentale care stăteau să cadă, constituind un pericol iminent pentru trecătorii din acea zonă foarte circulată de la Universitate. Abia după aceea, au demarat lucrările la fațada fostului Hotel „Bristol”.

Ce lucrări au fost realizate

Conform sursei citate, intervențiile de urgență la nivelul fațadei au implicat și restaurarea elementelor arhitecturale, decorative, care se regăsesc în număr foarte mare pe această fațadă extrem de ornamentală din plin centrul Bucureștiului.

„La clădirea de pe Strada Academiei 3-5 după ce am decopertat tencuiala și bucățile de ornamente, care prezentau un pericol pentru trecători, am executat tencuieli noi, am dat  tinci și vopsea”, spune șeful de proiect de la Compania de Consolidări.

Specialiștii de la Compania Municipală de Consolidări au prelevat elementele rămase pe fațadă, au executat matrițe după aceste ornamente care au supraviețuit timpului, apoi au turnat elemente noi consolidate, adică armate cu fier pe interior, care au fost montate pe fațadă. Muncitorii au executat profile si cornișe manual cu șablonul la fața locului pe toată lungimea clădirii, explică șeful de proiect de la Consolidări.

A fost restaurată cupola și învelitoarea, adică tabla, care a fost curățată și, apoi, vopsită. De asemenea, a fost restaurată tâmplăria, prin curățare și vopsire.

Tot cei de la Consolidări au executat glafuri noi din tablă și au refăcut profilele pe toată lungimea clădirii. Balcoanele de la etajul 1 și etajul 2 au fost și ele consolidate și restaurate. Acestea au fost armate, apoi s-a turnat betonul și s-a executat hidroizolații. Balustradele ornamentale ale balcoanelor au fost restaurate, adică curățate, grunduite și vopsite. Acum, potrivit proiectului, continuă lucrările de consolidare la interior.

 „Era foarte important să consolidăm fațada pentru că ea reprezenta un pericol pentru pietonii foarte mulți la număr în acea zonă din plin centrul orașului. În interior, clădirea este pusă în siguranță, deci ea nu va cădea, în cazul unui eventual seism. Dar bucățile de tencuială sau de ornamente sau chiar balcoanele s-ar fi putut prăbuși, chiar și la o furtună mai puternică, așa cum, din păcate, s-a mai întâmplat în trecut, în București”, explică Alexandru Catrina.

Clădirea fiind monument istoric, există obligația ca intervențiile la structură să nu afecteze aspectul exterior și să se execute numai la interior. Doar pentru acest an Primăria Capitalei a alocat 10 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la acest imobil.

Scurt istoric

Clădirea poartă semnătura arhitectului Filip Xenopol, fratele istoricului A.D. Xenopol. Până la începutului Primului Război Mondial, s-a numit Grand Hotel Bristol, însă, numele i-a fost schimbat ulterior în Hotel Esplanade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *