FOTO Cum decurg lucrările de consolidare a Palatului Voievodal Curtea Veche

Una dintre clădirile emblemă a Bucureștiului a intrat în etapa de consolidare, lucrările fiind în permanență avansare, conform datelor transmise de Compania Municipală de Consolidări.

Proiectul de restaurare are ca scop, în afara protejării, reabilitării și consolidării, funcționalizarea și punerea în valoare a vestigiilor și recomandă o serie de intervenții absolut necesare asupra vestigiilor, unele directe, cu rol de asigurare a integrității și stabilității structurii, altele indirecte, cu rol de a înlătura factorii care pun în pericol starea acestui monument.

Cum va arată după consolidare

După finalizarea lucrărilor de restaurare realizate de Compania Municipală de Consolidări SA București, Palatul Voievodal Curtea Veche va deveni un spațiu muzeal  în care se vor regăsi spații expoziționale cu caracter temporar și permanent, spații multifuncționale destinate întrunirilor și manifestărilor culturale, spații administrative (birouri), spații tehnice necesare asigurării climatizării, spații de depozitare materiale arheologice, hol principal de acces, cafenea și magazine.

Muzeul Palatul Voievodal Curtea Veche păstrează cele mai vechi mărturii istorice din Bucureşti, care datează din secolul al XIII-lea, însă cel mai important aspect îl reprezintă continuitatea locurii acestui spațiu timp de peste 500 de ani, foarte puţine locuri din Bucureşti având această valoare istorică. Muzeul este organizat în incinta Curţii Domneşti, reşedinţă a principilor Ţării Româneşti începând din secolul al XIV-lea. Între anii 1459-1660, Bucureştiul a fost reşedinţa domnitorilor Ţării Româneşti, în paralel cu vechea capitală a Târgoviştei, iar după anul 1660 a rămas capitală unică.

Citiți și:
A fost actualizată lista imobilelor din București care necesită lucrări de consolidare. Care e stadiul lucrărilor – FOTO

Perioada de glorie a Curţii Domneşti a fost în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu (1688-1714), când suprafaţa palatului și a grădinilor însumau 25.000 mp, într-un perimetru delimitat azi, la sud, de râul Dâmboviţa, la vest de străzile Smârdan şi Şelari, la nord de artera comercială Lipscani, iar la est de bulevardul I.C. Brătianu. Muzeul a fost amenajat între anii 1969-1974 şi păstrează în cea mai mare parte amprenta istorică a secolului al XVIII-lea precum şi fragmente de ziduri din timpul domniei lui Vlad Ţepeş (1456-1462), alături de fundaţiile primei reşedinţe din secolul al XIV-lea.

Care este stadiul lucrărilor

Organizarea șantierului a fost demarată abia în urmă cu mai puțin de doi ani, după ce Primăria Capitalei a reușit să aprobe proiectul de refacere a Palatului Voievodal Curtea Veche. Conform datelor Companiei Municipale de Consolidări, până la finele anului trecut s-au executat lucrări în procent de 15% din obiectul contractului.  

Au fost executate următoarele categorii de lucrări:
– execuția lucrărilor de săpătură pentru cercetare arheologică pe corpul C3 și C5 și în curtea interioară;
– desfacere zidărie degradată la corpul C3 si C5;
– extragere pictură murală din secolul XIX, din corpul zidului de la corpul C3;
– execuție lucrări de subzidire a fundațiilor pe corpul C3;
– lucrări de desfacere a plăcilor și umpluturilor peste bolțile de la corpurile C1 și C5;
– lucrări de curățare a rosturilor la zidurile din cărămidă în subsolul corpului C1 precum și la intradosul bolților.

Pentru acest an, Primăria Municipiului Bcurești a alocat un buget de 2,07 milioane de euro.

„În prezent, în programul de consolidări sunt incluse peste 200 de clădiri, mai mult de jumătate din cele 349 de imobile încadrate în clasa I de risc seismic și, până la sfârșitul anului 2020, se va interveni la toate aceste clădiri”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *