GSP începe forajul unei noi sonde în Marea Neagră pentru Romgaz și Lukoil

Grup Servicii Petroliere a demarat o nouă campanie de foraj offshore, de data aceasta la mare adâncime, în perimetrul Trident din Marea Neagră, unde se așteaptă o nouă descoperire de gaze după cea din 2015 când Lukoil a estimat zăcământul la circa 30  miliarde de metri cubi.

Grup Servicii Petroliere, deținut de omul de afaceri Gabriel Comănescu, este contractor principal al acestei campanii, fiind responsabil pentru întreaga campanie de foraj, inclusiv de servicile conexe, logistică și de servicii aviatice.

Proiectul implică forarea unei noi sonde de explorare, Trinity-1X, pentru care a fost închiriată una dintre cele mai mari și mai performante platforme maritime mobile de foraj din lume, Scarabeo 9, care aparține companiei italiene de servicii petroliere Saipem, parte a grupului Eni.

Scarabeo 9 a plecat din portul Constanța

Uriașa platformă petrolieră a italienilor s-a aflat în ultima perioadă în portul Constanța, unde a fost pregătită pentru noua campanie de foraj. În lungime de 115 metri și lățime de aproape 87 de metri platforma poate găzdui 200 de persoane.

„Platforma era în Cipru şi a fost liberă de contract. Are experienţă de anul trecut, când a intrat în Marea Neagră, a săpat o sondă pentru ENI în Rusia. Sistemul este făcut special pentru a intra şi ieşi din Marea Neagră”, a declarant președintele GSP, Gabriel Comănescu.

Potrivit acestuia, platforma va ajunge în perimetrul Trident pe noul lead la începutul lunii noiembrie.

„Mâine pleacă nava spre poziţionare. Lucrările vor începe pe 4-5 noiembrie”, a spus Gabriel Comănescu, proprietarul GSP.  În total, lucrările de foraj pot dura până la 61 de zile. “Dacă intră în strat şi stratul este ceea ce caută, urmează perioada de testare de 30 de zile. Discutăm de 61 de zile până la 90 de zile”, a explicat Comănescu.

„Noi deja avem o sondă forată în acest perimetru care ne-a identificat un potenţial rezervor de gaz de 32 de miliarde de metri cubi (consumul României pe un an de zile este de circa 10 miliarde de metri cubi – n.red.). Facem un nou foraj şi credem că avem şanse mai mari de 50% de o descoperire”, a precizat la rândul său, Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz.

Costurile pentru această nouă sondă sunt estimate la 100 de milioane de dolari.

Când am putea consuma gaze din Marea Neagră

Potrivit lui Comănescu, primele molecule de gaze din Marea neagră ar putea în sistemul de transport național cel mai devreme în primăvara anului 2021. Cei mai avansați sunt cei de la BSOG, unde GSP va începe lucrările în vara anului viitor.

În cazul în care noile foraje din perimetrul Trident operat de Lukoil și Romgaz vor avea rezultate bune, lucrările de exploatare pot începe peste 4-5 ani.

“Atât cum îi cunosc eu, Lukoil şi cu Romgaz împreună, dacă vor găsi ceva semnificativ sunt foarte agresivi, adică vor dezvolta mult mai repede decât vă aşteptaţi. Nu-i primul contract pe care îl are GSP cu Lukoil şi îi cunosc foarte bine. Când au mirosit zăcământul nu stau pe gânduri şi iau o decizie foarte rapidă comparativ cu alte companii”, a mai afirmat Gabriel Comănescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *