Leul, în depreciere continuă. Euro a trecut de pragul psihologic de 4,8 lei

digital visualization of an broken euro coin

Moneda națională își continuă deprecierea față de principalele monede internaționale, conform cotațiilor valutare anunțate, vineri, de Banca Națională a României.

Euro s-a apreciat vineri cu cu 0,40% față de cotația de ieri, depășind pentru prima dată în istorie pragul de 4,8 lei pentru un euro. Astfel, BNR a cotat moneda europeană la un curs de 4,8026 lei.

În același timp, dolarul american a crescut cu 0,35% față de cotația de ieri și a ajuns la un nivel de 4,4462 lei pentru un dolar.

La finele lunii ianuarie, analiştii financiari CFA România anticipau o depreciere a leului în următoarele 12 luni, până la un curs 4,8823 lei/euro, şi o majorare a ratelor de dobândă atât pentru scadenţele scurte cât şi pentru cele lungi.

Ieri, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, dădea asigurări românilor pe Facebook, că vor plăti rate mai mici și că deprecierea monedei naționale este doar una ”uşoară”, corelată cu ce s-a întâmplat în regiune.

Citiși mai multe aici:
Florin Cîțu promite românilor rate mai mici, deși leul a atins un nou minim istoric

„Deprecierea pe care o vedem, de ieri şi de astăzi, se înscrie într-un trend mai vechi şi are cauze multiple. Faptul că atingem un prag simbolic normal atrage atenţia şi creează emoţie, dar nu este o surpriză”, spune Claudiu Cazacu, Consulting Strategist la XTB România, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, motivele pentru această mişcare sunt în bună parte de ordin regional şi extern, probabil că nu exclusiv.

El a adăugat că nu ar trebui să punem accentul pe situaţia politică de la noi şi a precizat că, în cazul în care lucrurile erau liniştite în lume, efectul pe curs era marginal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *