Lidl și Bitdefender alături de mai multe ONG-uri vor să ducă educația din România în top 10 în Europa

Edu Networks, cel mai mare proiect național de transformare a educației, a fost lansat oficial astăzi de Asociația pentru Valori în Educație, alături de alte 8 organizații din educație, precum și de partenerii fondatori și strategici – Bitdefender și Lidl.

Proiectul va fi derulat pe o perioadă de patru ani și își propune să reducă abandonul școlar, absenteismul, analfabetismul funcțional, precum și să crească promovabilitatea la testele naționale și examenul de bacalaureat.

Proiectul Edu Networks va fi implementat, timp de 4 ani consecutivi, în 500 de grădinițe, școli și licee, cu rezultate slabe sau medii, din mediul rural și urban, în care învață aproape 260.000 de elevi.

În acest an, sunt vizați 65.000 de copii din 114 grădinițe, școli și licee din regiunile București-Ilfov, Bacău, Bistrița-Năsăud, Buzău, Dâmbovița, Galați, Hunedoara, Olt și Valea Jiului. Fiecare instituție de învățământ va beneficia de un plan de dezvoltare și de resurse personalizate, în funcție de propriile nevoi și probleme cu care se confruntă.

Unde suntem acum?

Potrivit Andreei Nistor, director executiv al Asociației pentru Valori în Educație, România se află pe penultimul loc dintre 29 de state evaluate conform ultimul studiu internațional referitor la sitemul de educație.

Mai mult, conform datelor prezentate de reprezentanții Edu Networks, 2 din 5 copii sunt analfabeți funcționali, 1 din 2 trăiește în sărăcie iar 1 din 5 părăsește școala timpuriu.

“Pentru mediul economic, ce s-a întâmplat cu sistemul de educaţie a reprezentat la început o îngrijorare; apoi, îngrijoarea s-a transformat în frustrare şi acum a devenit o disperare”, a declarat Florin Talpeș, Founder & CEO Bitdefender, companie care care a demarat în 2018 investiția într-un prim cluster, la Brad, în județul Hunedoara.

,,Noi am susținut deja primul cluster, în 2018, în care au fost implicate 12 școli din Hunedoara, 250 de profesori și peste 3.000 de elevi. Pe lângă cursurile ținute cu profesorii, despre rolul lor și transformarea paradigmelor de gândire, am organizat și ateliere, unde am discutat despre decalajele educaționale și cum le reducem și chiar închidem”, a explicat Florin Talpeș.

Cum au fost alese școlile

Cele 114 școli au fost selectate în urma evaluării completării formularului de înscriere, completat de peste 700 de școli, ținând cont de motivație și determinare, de provocările și nevoile de creștere ale școlilor, precum și de formarea de grupuri de minimum 10 școli apropriate geografic care pot forma un cluster.

”E primul proiect de transformare al școlii. Ne propunem ca în 2035 România să fie în top 10 al sistemelor de educație din Europa. Școlile au fost selectate pe baza formularelor completate de directorii de școală, nu au fost întrebări ușoare, ci am transpus întrebările pentru manageri directorilor de școală. Așa ne-am dat seama cât de mult își doresc transformarea”, a spus Măriuca Talpeș, inițiatoarea programului.

Astfel, începând cu luna următoare, cele 9 organizații, peste 68 de experți educaționali și peste 50 de mentori din mediul de business, experimentați în dezvoltarea abilităților de leadership, vor lucra cu profesorii, părinții, administrația și comunitatea locală, pentru a îmbunătăți calitatea educației și a crește performanțele școlare.

“Edu Networks este cel mai mare proiect colaborativ pentru educație susținut privat. Vom ajuta profesorii, directorii și părinții să transforme grădinițele, școlile și liceele din comunitățile lor. Peste tot vom forma clustere a câte minimum 10 grădinițe, școli și licee, care vor lucra și vor învăța împreună cum să îmbunătățească actul educațional și rezultatele școlare. Vrem să arătăm că educația din România poate fi schimbată prin implicare și invităm și alte companii să ni se alăture în construcția sănătoasă a următoarelor generații,” a explicat Andreea Nistor.

Companiile și oamenii de afaceri se implică

Valoarea investițiilor de până acum este de 1,24 milioane de euro, iar valoarea totală a proiectului pentru 4 ani este de 6 milioane de euro. Compania Lidl a devenit în acest an partener strategic al proiectului, investind 620.000 de euro.

“Sistemul educațional din România are nevoie urgentă de o modernizare a metodelor de predare, de adaptare și aliniere la nevoile actuale de pe piața muncii, de soluții sustenabile pentru a crește performanțele elevilor. Lidl susține de peste 2 ani mai multe organizații cheie din educație, iar acum am ales să investim și în acest proiect național, în care credem cu tărie”, a spus Cristina Hanganu, director Comunicare și CSR Lidl România, menționând faptul că își dorește ca și alte companii, inclusiv competitori ai Lidl, să se alăture proiectului și să contribuie la transformarea educației din România.

Finanțarea pentru un cluster de 10 școli este de 150.000 de euro, dar banii nu vor merge direct la școală.

”Cei 15.000 de euro cât ar reveni unei școli nu ajung la școală, adică noi nu donăm școlii banii și nici nu ne propunem să reconstruim clădirea. În schimb, îi putem ajuta să știe cum să o facă și să acceseze ei însuși resursele”, a spus Florian Talpeș.

„Prin calitatea noastră de ONG nu vrem să ne substituim funcţiilor guvernamentale şi n-o să reuşim niciodată să lucrăm cu 7.000 de şcoli din România, dar ce putem să facem este să lucrăm cu suficient de multe şcoli, încât tot ceea ce facem noi să devină nişte poli de bune practici, care să aibă şi capacitatea să difuzeze în jurul lor, la nivel de judeţ şi la nivel de regiune, tot ceea ce înţelegem noi, o învăţare relevantă pentru copii”, a mai spus Andreea Nistor.

Partenerii proiectului sunt Asociația pentru Valori în Educație, Fundația Noi Orizonturi, Fundația Romanian Business Leaders, Asociația OvidiuRo, Finnish Teacher Training Center, Asociaţia Lectura şi Scrierea pentru Dezvoltarea Gândirii Critice România, Școala de Valori, Asociația InfinitEdu, Teach for Romania, Lidl România și Bitdefender.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *