Piața imobiliară va crește cu 3-4% în 2019

Piaţa imobiliară din România ar putea creşte cu 3-4% în 2019, după un avans de 6% în 2018, în timp ce piața de consultanță imobiliară va avea o creștere mult mai însemnată, consideră reprezentanții RE/MAX România.

„În 2017 am zis că estimăm o creştere între 6 şi 10% pentru 2018 şi a fost undeva la 6% creşterea la nivel naţional. Anul acesta va fi mult mai mică. Creşterea poate să meargă la 3 – 4%, însă dacă ne gândim că la nivel naţional preţurile sunt undeva la nivelul anului 2010, iar din 2010 apartamentele nu s-au scumpit, s-au ieftinit puternic până prin 2014, după care şi-au revenit şi suntem la acelaşi nivel de preţ, în timp ce salariile s-au dublat în unele sectoare, deci are tot sensul din lume ca piaţa să meargă într-o zonă de apreciere. Suntem o piaţă foarte ieftină în raport cu Europa şi nevoia de spaţiul locativ modern este foarte mare în toate oraşele mari”, a declarat Răzvan Cuc, președintele RE/MAX România, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a menţionat faptul că românii au rată ridicată de convieţuire între generaţii, respectiv tinerii trăiesc cu părinţii, uneori până la 30 de ani, însă în Europa acest indicator scade. Răzvan Cuc a afirmat că în România se manifestă un comportament balcanic, de a ţine familia împreună, iar acest aspect poate influenţa cererea din piaţă.

Pe termen mediu, piața de consultanță imobiliară se va dubla

Reprezentanții RE/MAX România susțin că piața de consultanță imobiliară s-a schimbat considerabil în ultimii ani. Dacă la nivelul lui 2014, domeniul era caracterizat de instabilitate, dar și de un potențial mare de creștere, atât ca prețuri, cât și în ceea ce ține de serviciile de consultanță, în ultimii ani industria a făcut mari progrese raportat la gradul de profesionalizare și încredere acordată de publicul țintă. Așadar, în anul 2019, industria se concentrează pe o nouă etapă a serviciilor de consultanță, care vizează modelul și nivelul piețelor europene.  

Potrivit estimărilor companiei, piața de consultanță imobiliară din România a ajuns la o valoare de circa 80 de milioane de euro. Totodată, având în vedere ascensiunea cifrelor din industrie la nivel european, care influențează și trendurile locale, alături de semnalele de creștere înregistrate constant în ultimii ani, specialiștii RE/MAX estimează că acest segment are un potențial de dublare a valorii în aproximativ 5 ani.

Conform unei analize realizate de RE/MAX România, în prezent, pe piața autohtonă, activează circa 8.000 de agenți, respectiv 1 agent/2.500 de locuitori, o proporție destul de mică raportată la necesitățile pieței. Comparativ, în statele europene cu o industrie dezvoltată, raportul este de patru ori mai mare, iar în statele Americii de Nord, ce reprezintă etalonul în domeniu, acest raport este de 1 agent/ 300 de locuitori.

Creștere spectaculoasă în ultimii 10 ani

Subsidiara autohtonă a master francizei RE/MAX a fost preluată de actualul management în urmă cu cinci ani, când RE/MAX România cuprindea o rețea de trei birouri și circa 30 de agenți. Până la finele anului 2014, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 430.000 de euro – cumulată pe toate francizele, respectiv 400 de tranzacții. Pentru anul 2019, RE/MAX estimează o creștere a cifrei de afaceri de aproximativ 10 ori față de perioada de comparație, până la 4,2 milioane de euro. Totodată, parcursul pozitiv al companiei s-a reflectat în toate direcțiile de dezvoltare, până la finele anului curent reprezentanții acesteia estimând atingerea unui număr de circa 55 de birouri francizate, 500 de membri și aproximativ 3700 de tranzacții încheiate.

„Aceste creșteri spectaculoase reprezintă, în primul rând, reflexia încrederii pe care brandul RE/MAX o inspiră atât clientului final, cât și investitorului în franciză. Bineînțeles, ultimii cinci au fost plini de oportunități pentru întreaga piață imobiliară, lucru care ne-a ghidat direct proporțional și ascendent activitatea, însă cifrele care fac diferența se datorează capacității unui brand mondial de a crea standarde într-o piață în formare, precum și de a atrage și forma oameni pasionați”, a completat Răzvan Cuc.

Potrivit reprezentanților companiei, planurile pe termen mediu vizează atingerea unui număr de 110 francize până în 2023, cu circa 1000 de agenți afiliați, în paralel cu activitățile deja consacrate de educare și formare a celor care activează în branșă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *