Studiu GfK: Puterea de cumpărare a românilor, de trei ori mai mică faţă de media UE

În România, puterea de cumpărare medie pe cap de locuitor este de 5.881 euro în timp ce suma medie pe care un european o are la dispoziţie pentru cheltuieli şi economii este de aproape trei ori mai mare, respectiv 14.739 de euro, potrivit celei mai recente ediții a studiului „GfK Purchasing Power Europe 2019”. 

Puterea de cumpărare a românilor este cu aproximativ 60% sub media europeană. București este orașul cu cea mai mare putere de cumpărare per capita, de 10.452 euro, cu 78% peste valoarea înregistrată la nivel național.

La polul opus se situează Vaslui, unde puterea de cumpărare per capita este, în medie, de 3.706 euro, cu 37% sub media națională, respectiv 75% sub media la nivel european, mai arată datele GfK.

Venitul net disponibil variază semnificativ între cele 42 de ţări studiate: Liechtenstein, Elveţia şi Luxemburg au cea mai mare putere de cumpărare medie, în timp ce Moldova, Kosovo şi Ucraina se situează la polul opus, se mai arată în studiu.

În timp ce europenii au avut la dispoziţie, în 2019, puţin sub 10 trilioane de euro, puterea de cumpărare pe cap de locuitor a crescut cu aproximativ 3,5 procente, semnificativ mai mult faţă de valoarea raportată în 2018.

Un număr de 16 dintre ţările luate în considerare în realizarea studiului au o putere de cumpărare pe cap de locuitor peste medie, în timp ce 26 scad sub media europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *