Top 5 cele mai devastatoare cutremure care au lovit România. De ce avem nevoie de consolidarea clădirilor cu bulină din București?

România are un potenţial seismic ridicat. Teoretic, în orice moment se poate produce un cutremur cu urmări devastatoare. Cel puțin asta arată istoria, din care nu prea suntem capabili să învățăm.

A trecut aproape o jumătate de mileniu de când în cronici au început să fie descrise seisme de mare intensitate, care au lăsat în urmă mii de victime. Totuși, în amănunt sunt cunoscute efectele teribile ale cutremurelor din ultimul secol. Motivul este simplu: societatea s-a dezvoltat, iar în peisajul marilor orașe au apărut clădiri foarte înalte. Asta deși evoluția tehnologică și normativele din domeniul construcțiilor nu au putut susține o asemenea evoluție. Prin urmare, clădiri emblematic au fost puse la pământ, iar mii de oameni și-au pierdut viața. În continuare, găsiți un top bazat pe informații publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), o instituție cu o istorie bogată și cu o expertiză vastă. Trebuie precizat că magnitudinea cutremurelor mai vechi de 1900 (în cazul de față, magnitudine-moment, un alt mod de a determina puterea unui cutremur, destul de asemănător cu scara Richter) este estimată de seismologi pe baza descrierii efectelor, deoarece în acele vremuri nu existau seismometre.  

Cutremurul din 29 August 1471 – magnitudine 7,5

Acest cutremur a fost simțit în Moldova, în Crimeea, Transilvania și în Țara Românească. În Transilvania au fost semnalate pagube mari în Brasov. Conform Cronicii Manastirii Melk din Austria, cele mai multe case din Brașov și o bună parte a zidurilor cetății au fost distruse. Cutremurul s-ar fi simțit puternic și în Moldova, iar cetatea voievodului Radu cel Frumos din Țara Românească s-ar prăbușit.

Cutremurul din 11 Iunie 1738 – magnitudine 7,5

Cutremurul a avut loc în jurul prânzului, făcând ravagii în București, Iași, Focșani, Buzău și Sfântu Gheorghe. S-au dărâmat numeroase case și biserici, atât în Țara Românească, cât și în Moldova sau Transilvania. Zidurile Palatului Domnesc (Curtea Veche) s-au crăpat, în timp ce în Moldova au fost puse la pământ 11 mănăstiri. Mai mult, zidurile groase ale Cetății Neamț s-au prăbușit. Aproape toate casele au avut de suferit la Brașov, Turnul Tâmplarilor s-a prabușit, iar clădirea gimnaziului Honterus, vechi de peste două secole, a fost grav avariată, fiind nevoie să fie reconstruită.         

Cutremurul din 26 Octombrie 1802 – magnitudine 7,9

Din cauza distrugerilor pe care le-a provocat, a fost denumit „Cutremurul cel Mare”. A afectat o arie întinsă a Europei, fiind resimtit până în Rusia și insulele grecești. Numeroase clădiri din București au fost avariate sau distruse, printre care Biserica Sf. Nicolae, Turnul Colței și Mănăstirea Cotroceni.

Cutremurul din 10 noiembrie 1940 – magnitudine 7,7

Cutremurul a fost cel mai puternic, ca energie eliberata, din secolul XX si a avut efecte devastatoare în centrul și sudul Moldovei, dar și în Muntenia. Cutremurul a fost simțit de la Sankt Petersburg și Moscova la Samara, Odessa, Istanbul, Atena si chiar Marseille. Sunt estimari că numarul total al victimelor ar fi de 1000 de morti si 4000 de raniti. După cutremur, orașul Panciu a fost distrus în proportie de peste 90%, iar orașe precum Focșani, Tecuci, Galați și Iași au fost grav afectate. În București, prabușirea Blocului Carlton a dus la decesul a 140 de oameni.

Cutremurul din 4 Martie 1977 – magnitudine 7,4

Seismula fost resimțit puternic în România, mai violent în Oltenia și Muntenia, dar și în sudul Moldovei. De asemenea, cutremurul a fost resimtit și în Serbia, Bulgaria, Ungaria, dar si in alte tari din Europa. Cutremurul a fost cel mai distructiv cutremur de pe teritoriul Romaniei din secolul XX. Datele oficiale arata ca 1578 de persoane si-au pierdut viata in Romania (din care 90% in Bucuresti) și 11321 au fost ranite. Cutremurul a doborat sau avariat grav 32897 de locuinte. Un raport din 1978 al Bancii Mondiale a arătat că pagube economice au depășit 2 miliarde de dolari. În București, 33 de clădiri de înălțime mare sau medie au fost distruse: este vorba de mai multe cladiri construite în perioada antebelică, dar și de 3 cladiri noi

Bucureștiul, vulnerabil în fața unui cutremur major

Pe baza informațiilor de mai sus, o concluzie este că un cutremur major va avea loc și în viitorul apropiat. În București există peste 30.000 de clădiri construite înainte de 1940, fără nici o proiectare specific antiseismică. În ultimii 25 de ani, 856 de clădiri au fost expertizate și încadrate în clase de risc seismic în București. Dintre acestea, 349 au fost încadrate în clasa I de risc. Toate aceste date explică necesitatea înființării Companiei Municipale Consolidări, Primăria Capitalei propunându-și ca, în cel mai scurt timp, să consolideze și să restaureze cele mai vulnerabile clădiri în fața unui cutremur.   

Sursa: infp.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *