Ce spun analiștii despre protestele din SUA și care va fi impactul asupra piețelor financiare

Poliţia a făcut uz de gaze lacrimogene duminică în apropierea Casei Albe pentru a-i dispersa pe manifestanţii care nu au respectat interdicţia de circulaţie pe timp de noapte decretată în capitală, după modelul altor mari oraşe din SUA unde mii de persoane protestează violent de mai multe zile împotriva brutalităţii poliţiei şi a rasismului, scrie AFP.

Reuters informează că trupele Gărzii Naţionale au fost desfăşurate în 15 state americane şi capitala Statelor Unite după cinci nopţi de violenţe şi distrugere care au început cu proteste paşnice în urma morţii unui bărbat de culoare, George Floyd, aflat în custodia poliţiei.

Agenția a intervievat, conform news.ro, mai multți analiști pentru a afla care ar putea fi impactul acestor violenţe asupra pieţelor financiare.

Ce spun analiștii

„Ratele de aprobare ale preşedintelui Donald Trump au scăzut din cauza acestor proteste interne. Pieţele încep să vadă o probabilitate sporită ca Joe Biden să câştige alegerile prezidenţiale în Statele Unite, dar există o mulţime de incertitudini în acest sens şi legate de persoana desemnată de Biden pentru funcţia de vicepreşedinte. Chiar dacă Biden va câştiga, Statele Unite şi China vor continua să se confrunte în probleme precum tehnologia. Este din ce în ce mai dificil de anticipat o creştere a pieţelor din SUA, dar, în acelaşi timp, nu ne aşteptăm la o scădere mare”, consideră Daiju Aoki, director pentru investiţii în regiunea Japonia la UBS Japan.

Osamu Takashima, director de strategie pe pieţele valutare din G10 la Citigroup Global Markets Japan, spune că există multă incertitudine cu privire la mediul social din Statele Unite.

„În primul rând, există coronavirusul. Acum sunt manifestaţii în masă. Aceşti factori sunt negativi pentru dolar. În mod normal, o monedă considerată sigură în perioade incerte, precum yenul japonez sau francul elveţian, are un excedent de cont curent. Dolarul nu are asta, dar este utilizat pe scară largă în întreaga lume, care este statutul său de refugiu sigur. Nu cred că investitorii vor pune sub semnul întrebării statutul de monedă sigură al dolarului”, explică Osamu Takashima.

La rândul său, Chris Weston, director pentru cercetări la Pepperstone, Melbourne, consideră că impactul este dublu.

„Primul este impactul economic … dar există un unghi politic în acest sens şi cred că piaţa începe să se trezească că o victorie a Biden ar putea avea un impact negativ modest pentru activele de risc – este considerat a fi mult mai restrictiv în domeniul fiscal. Aşadar, există costurile protestelor, dar şi unghiul politic, care cred că provoacă pieţele extrem de agitate să reducă uşor riscurile”, spune Chris Weston.

Părerile sunt împărțite

Pe de altă parte, Sean Callow, analist pentru pieţe valutare la Westpack (Sydney), spune că „în mod normal, (protestele) nu sunt ceva despre care am considera că pot influenţa pieţele … nu sunt primele proteste de stradă din SUA, dar pe termen scurt presupun că există o preocupare legate de turbulenţele şi diviziunile pe care le pot provoca şi ce ar putea înseamna pentru economiile şi statele care încearcă să se redeschidă şi companiile care vor să se redreseze … dar probabil că nu este ceva care va dura foarte mult timp”.

Și Hafali Sacidev, director pentru pieţe valutare în regiunea Asia la BNP Paribas Wealth Management din Singapore, nu crede că va fi un impact major asupra celorlalte monede.

„În prezent, piaţa tratează (demonstraţiile) ca o chestiune internă şi nu vedem un impact asupra monedelor în acest moment. Piaţa se concentrează mai mult pe conferinţa de presă care a avut loc vineri. Cred că acesta a avut o mare influenţă şi continuă să o aibă în această dimineaţă deoarece, după o săptămână cu atâtea speculaţii cu privire la relaţiile comerciale SUA-China, lipsa surprizelor majore a fost suficientă pentru a determina o creştere a pieţei”, spune Hafali Sacidev.

Trump s-a ascuns în buncăr

Interdicţia de circulaţie pe timp de noapte a fost impusă la Washington, Los Angeles şi Houston pentru a împiedica transformarea protestelor de după decesul lui George Floyd, un afroamerican care a murit după arestarea sa de către poliţie în Minneapolis, în noi violenţe.

În timp ce administraţia preşedintelui Donald Trump îi califica pe instigatorii revoltelor drept terorişti, duminică au existat noi înfruntări între poliţie şi manifestanţi.

Zeci de mii de persoane au luat parte în întreaga ţară la protestele împotriva violenţelor poliţiei şi a rasismului.

La Washington, o mulţime s-a adunat în faţa Casei Albe scandând sloganuri, aprinzând focuri şi agitând pancarte.

Potrivit New York Times, Donald Trump a fost dus vineri la adăpostul unui buncăr subteran de către Secret Service – serviciul de protecţie al preşedintelui şi a personalităţilor – în urma unei manifestaţii similare în faţa reşedinţei sale.

2 thoughts on “Ce spun analiștii despre protestele din SUA și care va fi impactul asupra piețelor financiare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *