China, singura țară care are de câștigat de pe urma coronavirusului: Creștere economică de 4,9%

Într-o perioadă în care aproape toate economiile lumii sunt amenințate de o criză profundă, China pare să fi trecut repede și bine de efectele negative ale Covid-19. Paradoxul este că țara asiatică se face vinovată de apariția și răspândirea coronavirusului, iar acum este singura care profită de pe urma pandemiei.

Economia Chinei şi-a continuat recuperare post-coronavirus în al treilea trimestru, potrivit datelor publicate luni de Biroul Naţional de Statistică, scrie mediafax.ro. A doua economie a lumii a raportat o creștere a PIB-ului în trimestru al treilea de 4,9% față de acum un an. Ritmul a fost mai rapid decât creşterea de 3,2% înregistrată de China în al doilea trimestru, când a reuşit să evite recesiunea care a cuprins o mare parte a globului.

„Economia Chinei şi-a continuat revenirea rapidă în trimestrul trecut, cu recuperarea extinzându-se şi devenind mai puţin dependente de stimulentele direcţionate către investiţii”, a scris într-o notă de cercetare pentru Capital Economics economistul Julian Evans-Pritchard.

De ce crește China

Deoarece o mare parte a lumii continuă să se lupte cu virusul, recuperarea Chinei a fost relativ rapidă. Ţara a aplicat politici stricte de blocare şi urmărire a populaţiei destinate să oprească virusul şi a pus deoparte sute de miliarde de dolari pentru proiecte majore de infrastructură pentru a alimenta creşterea economică. Mai mult, exporturile de articole sanitare și aparatură medicală au înregistrat un avans fără precedent, iar asta a contribuit mult la rezultatele obținute. Astfel, economia a crescut cu 0,7% cumulat în primele nouă luni ale acestui an, iar datele lunare arată că creşterea economică se accelerează în al patrulea trimestru.

Rata şomajului urban a scăzut în septembrie până la 5,4%, iar producţia industrială a crescut cu 6,9% în septembrie faţă de acum un an.

Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă ca China să fie singura economie mondială majoră care va încheia acest an în creştere. Proiecţia fiind a unei creşteri de 1,9%.

Adrian Zuckerman: Comuniștii chinezi controlează presa din China și vor să facă exact același lucru în România

Încă trei zile pentru înregistrare ca alegători prin corespondenţă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *