Iohannis a anunțat că nu se redeschid școlile, dar se vor mai relaxa măsurile pentru vârstnici

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că unitățile de învățământ nu se vor mai deschide în acest an școlar. În același timp a arătat că se vor mai relaxa măsurile pentru vârstnici. Deciziile vin după o evaluare pe care a realizat-o împreună cu premierul Ludovic Orban și cu mai mulți miniștri.

“S-a decis astăzi ca pentru majoritatea elevilor, în acest an școlar, grădinițele, școlile și universitățile să nu se mai redeschidă. Deci, nu se va întoarce elevul, studentul, fizic la cursuri. Anul școlar se va termina pe 12 iunie. Până atunci vor continua formele de învățământ la distanță, așa cum s-au întâmplat lucrurile și până acum, și până pe 12 iunie elevii vor avea mediile încheiate, cu notele pe care le au acum. În cazurile excepționale, sigur, se mai poate face o evaluare suplimentară”, a spus Klaus Iohannis.

Ce s-a luat în calcul

Decizia a venit ca urmare a evoluției pandemiei, care nu ar permite o relaxarea măsurilor de distanțare socială.

“Trebuie să fim foarte conștienți de faptul că epidemia nu s-a terminat. Aud de la mulți că este cazul să ne relaxăm, că vremea este frumoasă și că epidemia oricum va dispărea. Dragii mei, din păcate, nu este așa! Am avut, ați văzut în statisticile de ieri, peste 400 de noi cazuri de persoane infectate. Avem astăzi peste 300. Deci, nu putem să vorbim în niciun fel despre o relaxare sau despre o încetinire, din păcate, a acestei epidemii”, a explicat Președintele, care a mai arătat și care ar fi riscurile reluării cursurilor. “Faptul că elevii s-ar duce la școală ar implica, din punctul nostru de vedere – și toți care am fost la discuție au fost de acord -, două riscuri mari. Există riscul major ca elevii să ducă boala la școală și există un risc semnificativ să ducă boala de la școală acasă. Sunt două riscuri majore“.

Când va veni al doilea val de îmbolnăviri?

Decizia a fost luată analizând și modul în care au acționat alte state din Uniunea Europeană. “Am constatat că deja sunt o serie de țări din Uniunea Europeană care nu mai doresc să redeschidă școlile. Sunt câteva țări unde încă situația este în evaluare. Am dorit și să aflăm ce se întâmplă acolo unde experimental s-au deschis școlile. Avem un exemplu din Franța, unde într-o provincie s-a deschis experimental școala, și experimentul nu a decurs foarte bine. După puține zile, zeci de elevi au fost testați pozitiv și mai mulți dascăli au ajuns, în doar câteva zile, la terapie intensivă. Deci, lucrurile nu sunt absolut deloc simple”, a mai spus Klaus Iohannis, repetând anunțul că grădinițele, școlile, universitățile nu se vor redeschide în acest an școlar sau universitar și că se vor redeschide în septembrie, când începe noul an școlar.

“Aici sunt totuși câteva excepții, pe care vreau să le detaliez. Elevii din clasele terminale, a VIII-a, a XII-a, a XIII-a – unde este cazul, la profesională în anii terminali – vor putea, atenție, vor putea reveni la școală după 2 iunie, între 2-12 iunie, pentru a se pregăti pentru examenele naționale.În această situație, altfel decât dacă toți s-ar fi întors la școală, normele de distanțare pot fi respectate. Vor fi maximum 10 elevi într-o sală de clasă, vom sta maximum 2-3 ore și se vor pregăti pentru examenele naționale”, a mai precizat Președintele.

Examenele naționale – Evaluarea Națională și Bacalaureatul – se vor organiza așa cum au fost ele planificate din capul locului, însă cu respectarea unor reguli foarte stricte, de distanțare, a mai declarat Klaus Iohannis: “Vor sta la distanță mare unii de alții, vor intra pe un coridor, vor ieși pe alt coridor. Se vor face dezinfecții regulate, se va măsura temperatura tuturor persoanelor care intră în școală, și multe alte reguli care vor fi explicate în detaliu de reprezentanții Ministerului Educației”.

Președintele a mai arătat că “se continuă învățământul la distanță, însă mediile se încheie și situația școlară se încheie”.

Relaxarea măsurilor pentru persoanele în vârstă

Klaus Iohannis a declarat și că persoanele de peste 65 de ani vor beneficia de mai mult timp în care le este permis să iasă din casă. În momentul de față, conform unei ordonanțe militare, acestea pot ieși doar între 11:00 și 13:00.

“Având în vedere că vremea se încălzește, că intervalul stabilit a fost considerat prea scurt, începând de astăzi, tot prin ordonanță militară, se va schimba acest interval. Deci, persoanele peste 65 de ani vor avea la dispoziție două intervale zilnice: dimineața de la ora 07:00 până la ora 11:00 și seara de la ora 19:00 până la ora 22:00, când vor putea să iasă din casă, fie pentru cumpărături, fie pentru a face un pic de mișcare în jurul casei sau în jurul blocului”, a precizat Klaus Iohannis.

Mărcile preferate de români – un demers în vremuri de criză cu ochii spre economia viitorului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *