Klaus Iohannis: Firmele și persoanele fizice își pot amâna ratele la credite cu până la nouă luni

Amânarea ratelor la credite, atât pentru companii cât și pentru persoanele fizice, este doar una dintre măsurile anunțate astăzi de Președintele României, Klaus Iohannis, care ar urma să mai limiteze din efectele crizei economice generate de pandemia COVID-19.

Președintele a mai vorbit, la finalul ședinței de evaluare a gestionării pandemiei, și despre o restructurare bugetară, prin care ar urma să fie alocate resurse suplimentare către sistemul sanitar.

 “Am avut, împreună cu premierul Ludovic Orban și cu mai mulți miniștri din Guvernul României, o întâlnire foarte importantă. Am discutat despre starea economiei românești în această perioadă de criză, am discutat despre protecția socială a românilor în această perioadă de criză și am discutat despre finanțele publice ale României în această perioadă de criză. Am putut să constat că la nivelul Guvernului există multe proiecte foarte bune. Există foarte multă implicare și dorință de a rezolva problemele în așa fel încât și românii, și firmele românești să treacă cât se poate de bine prin această criză”, a spus Klaus Iohannis.

Ministrul Muncii: 200.000 de contracte de muncă au fost suspendate în această săptămână

“Este nevoie de măsuri speciale în vremuri speciale. Noi am înțeles că și românii au probleme imense, fiecare în felul lui, am înțeles că și firmele au probleme foarte mari. Dorim să venim cu măsuri de sprijin, și pentru oamenii simpli, și pentru economia românească, pentru firmele românești, pentru a nu sacrifica mai mult decât este absolut necesar pentru a trece prin această criză. Fiindcă, dragii mei, criza se va termina la un moment dat și noi ne dorim cu toții ca, atunci când criza sanitară se termină, România să fie în stare, să fie în situația să repornim imediat economia și să revenim la o viață normală, care va veni, pe care ne-o dorim cu toții”, a continuat președintele.

Coronavirusul schimbă toate planurile

Klaus Iohannis a arătat că o rectificare bugetară este iminentă, punctând și strategia pe care o urmăresc autoritățile.  

“Se conturează o rectificare bugetară, o rectificare bugetară extraordinară, care se face în această stare de urgență pe două paliere. Este nevoie de rectificare bugetară pentru a aloca mai mulți bani pentru sănătate. Sănătatea oamenilor este prima prioritate și pentru a rezolva problemele este nevoie, evident, și de oameni, dar și de bani. A doua chestiune se referă la oamenii, la românii care, din varii motive, nu mai pot merge la serviciu, că se închide firma sau intră în șomaj tehnic. Și atunci este nevoie de bani pentru a veni în sprijinul oamenilor, pentru a suplini banii care se alocă pentru șomaj tehnic. Deci, pe de-o parte, este nevoie de rectificare bugetară pentru a avea grijă de sănătate, de domeniul sănătății. Pe de cealaltă parte, de domeniul șomajului tehnic, deci de protecție socială.”

Se amână ratele pentru firme și pentru persoane fizice

Tot astăzi, Klaus Iohannis a anunțat o măsură foarte așteptată de cei cau credite.

“Guvernul este pregătit ca mâine să dea Ordonanță de urgență care permite amânarea plății ratelor la bancă, pe de-o parte, pentru persoane fizice, adică pentru oamenii care au rate la bancă, dar și pentru firmele din România. La cererea celor care au datorii la bănci, plata ratelor se poate amâna cu până la nouă luni, deci, practic, ratele pot fi amânate până la sfârșitul acestui an”, a anunțat Președintele.

“Suntem convinși că până atunci economia își va reveni, oamenii își vor reveni și atunci lucrurile vor intra mult mai ușor într-o normalitate”, a încheiat Klaus Iohannis.

Coronavirus în România: Ne apropiem de 1.000 de cazuri. 13 persoane au decedat

One thought on “Klaus Iohannis: Firmele și persoanele fizice își pot amâna ratele la credite cu până la nouă luni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *