VIDEO Cum arată cel mai mare HUB din România pentru sortarea și depozitarea coletelor

Liderul pieței de curierat din România, FAN Courier, deține la o mică distanță de București, cel mai mare depozit de depozitare și sortare a coletelor. Construcția halei a durat 14 luni, mult mai puțin decât obținerea tuturor avizelor și autorizațiilor.

 ”Construcția noului HUB FAN Courier, din Ștefăneștii de Jos a durat aproape 3 ani: 19 luni a durat să obținem autorizațiile, construcția halei a durat aproximativ un an și încă 2 luni până am finalizat și banda de sortare. Alte 2 luni și puțin au durat testele la noua bandă de sortare. Banda de sortare a coletelor a început să lucreze la capacitatea de astăzi abia după 4 luni de la instalare. Adică, ne-au trebuit 4 luni de zile să învățăm să lucrăm cu ea”, a declarat Adrian Mihai, unul dintre cei trei membri fondatori ai companiei, cu ocazia unei vizite a presei la HUB-ul de pe Centura de Nord a Capitalei.

Investiția, a cărei valoare s-a ridicat la 26 milioane de euro, a fost finalizată în toamna anului trecut. În 2018, FAN Courier au aniversat 20 de ani de la înființare, perioadă în care cei trei fondatori Adrian și Neculai Mihai și Felix Pătrășcanu, au aprobat investiții de peste 135 milioane de euro, cu 8,5 milioane euro mai mult decât cifra de afaceri înregistrată de companie în 2017.

“Noul depozit nu a fost gândit pentru prezent, dat fiind că are capacitatea să lucreze de trei ori peste ceea ce avem acum. L-am gândit pentru viitor și sunt sigur că în viitorul apropiat nu doar datorită e-commerce-ului va crește numărul de expediții”, a explicat Adrian Mihai.

Potrivit acestuia, dacă la vechiul HUB 100.000 de colete erau sortate în 9 ore, la noul HUB același număr de colete este sortat în 4-5 ore adică în jumătate din timp.

”Cu noua bandă de sortare ne-am dorit în primul rând să câștigăm timp. Și am reușit să câștigăm cam 1,5 ore spre 2 ore. Ce înseamnă în fapt acest timp câștigat? Dacă în Timișoara avem 90 de curieri și mașina ajunge cu o oră mai devreme înseamnă 90 de ore muncă. Acest timp e echivalent cu a avea încă 11 oameni angajați. Aceasta înseamnă eficiența benzii de sortare. Am investit aproximativ 26 de milioane de euro pentru a câștiga o oră în plus la timpii de livrare”, susține Adrian Mihai.

Timpul câștigat cu ajutorul tehnologiei este însă anulat de proasta infrastructură deficitară din România. “Degeaba câștig timp la sortare, dacă am 5 camioane blocate pe Valea Oltului iar eu știu că în acele camioane sunt coletele a 10.000 de clienți. Noi ca firmă privată ne-am făcut treaba, am investit pentru a fi mai eficienți dar dacă nu suntem sprijiniți de autorități, să ne facem treaba așa cum ne-am propus, nu am făcut nimic. Într-un camion/TIR intră aproximativ 20 de tone, adică în medie 2.000 de colete”, explică Adrian Mihai.

Dezvoltarea continuă

În 2019, pentru că planurile companiei includ continuarea dezvoltării HUB-urilor din țară,  echipa va crește cu încă 10%, posturile vizate fiind din zona ”blue collars” – manipulanți mărfuri, curieri, șoferi profesioniști dar și personal pentru departamentul de call-center sau IT. 

”Următoarea noastră investiție majoră va fi in Cluj, am cumpărat un teren acolo, am început demersurile pentru obținerea autorizațiilor de construcție – chiar sunt curios să văd cât durează acolo obținerea autorizațiilor. Investiția va fi între 5 și 6 milioane de euro, acolo vor lucra între 250 și 300 de oameni, vom construi aprox 6.000 mp supafață depozit plus încă 2500 de mp birouri și spații tehnice”, a mai spus Adrian Mihai.

Compania a încercat să compenseze criza forței de muncă resimțită la nivelul întregii economii, prin deschiderea Școlii FAN începând de anul trecut. ”Școala FAN este un proiect care funcționează, am terminat construcția și implementarea mecanismelor în cadrul organizației. Am încheiat și primul proiect pilot, în care s-au înscris peste 200 de doritori, iar primul cursant care a absolvit cursul și a obținut și permisul de conducere a intrat recent în echipa noastră de curieri”, declara, în decembrie anul trecut, Felix Pătrășcanu.

FAN Courier este o companie cu capital integral românesc, fondată în 1998 de Adrian Mihai, Neculai Mihai și Felix Pătrășcanu. FAN Courier a devenit în 2006  liderul pieței românești de curierat, poziție consolidată constant datorită investițiilor și serviciilor cu valoare adăugată noi, introduse permanent.

FAN Courier deservește cei peste 50.000 de clienți, majoritatea persoane juridice, cu ajutorul unei echipe formate din peste 6.150 de colaboratori și a unei flote auto de peste 3.900 de autovehicule. Serviciile FAN Courier de expediere și livrare în sistem ”door to door” sunt disponibile atât la nivel național, numărul de localități deservite fără km suplimentari crescând permanent, cât și la nivel internațional prin parteneriate solide. 

One thought on “VIDEO Cum arată cel mai mare HUB din România pentru sortarea și depozitarea coletelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *